Olemme käyttäneet nyt puolisen vuotta Philips Hue valoja. Valoista on ollut todella paljon iloa ja hyötyä! Tässä bloggauksessa kokemuksia ja ideoita mihin valoja voi hyödyntää.
Vietin muuten muutama päivä sitten syntymäpäiviä ja sain ihania ruusuja mieheltäni 🙂 Syksy alkaa tehdä tuloaa, mutta vielä on ihanan vihreää, joten nappasin kuvan mökkimme vierestä lähtevältä suojoelta ja toisen kukkapenkin reunasta.
Philips hue pähkinänkuoressa
Hue valoja ohjataan kännykkäsovelluksella. Virallisen appsin lisäksi asensin iConnectHue-ohjelmiston, jolla lamppuja pystyy hallinnoimaan täysin sekä myös ryhmittelemään. Ryhmän voi laittaa syttymään tai sammumaan yhdellä painalluksella katkaisijasta. Lisäksi voit halutessasi laittaa kaikki hue-valot sammumaan yhdestä painikkeesta esimerkiksi eteisessä ja makuuhuoneessa.
Hue lamppuja on saatavilla normaaleilla E14 ja E27 kannoilla eli voit muuttaa miltei minkä tahansa lampun älylampuksi. Lisäksi saatavilla on valonauhoja, katto- ja seinälamppuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja valaisimia. Valonauhalla saat ilmettä laittamalla sen esimerkiksi pöydän tai penkin alaosaan kiinni tai käyttämällä sitä keittiön välitilan valaistukseen. Valonauhassa on tarra toisella puolella, jolla nauha kestää kuivassa tilassa paikoillaan hyvin.
Huessa on huima määrä värejä
Hue lamppuja on värillisiä ja valkoisia. Värillisiin lamppuihin voit asettaa minkä tahansa värin. Meillä lamput vaihtavat väriä kun katkaisimesta painaa useamman kerran eli esimerkiksi ensimmäinen painallus sytyttää valot valkoisena, toinen sinisenä, kolmas pinkkinä jne. Värin lisäksi voit asettaa lamppujen kirkkauden. Katkaisimessa on erilliset napit myös kirkkauden vaihtamiseen.
Järjestelmään ostetaan omat omat valokatkaisimet, jotka asennetaan katkaisimissa olevilla tarroilla seinään. Varsinainen katkaisin on magneetilla kiinni alustassaan, joten sen voi ottaa mukaan vaikka yöpöydälle. Normaaleihin valokatkaisimiin ei tämän jälkeen enää tarvitse koskea. Katkaisimen kaikki toiminnallisuudet asetetaan appsin kautta. Oletuksena katkaisin ei siis osaa tehdä mitään.
Lamppuihin voi tehdä myös ajastuksia. Vaikkapa siten, että lamput syttyvät hitaasti arkiaamuisin kello seitsemältä ja muuttuvat punaisiksi varttia vaille kahdeksan lastenhuoneessa, kun lapsen on aika lähteä kouluun. Lamppujen ohjelmisto on yhteensopiva myös esimerkiksi iPhonen koti-sovelluksen kanssa. Sovelluksella voit pyytää Siriä sytyttämään valot tietyssä huoneessa tai laittaa valot sammumaan automaattisesti kun lähdet töihin.
Lamppujen värit saa myös vaihtumaan erilaisilla animaatioilla. Animaatio voi vaihdella väriä esimerkiksi revontulien värien mukaan. Jos tämä ei riitä, niin lisäksi lampuille on appseja myös ainakin ukkosmyrsky, halloween, jalkapallo ja jouluteemoilla.
Liikesensoreilla säästöä ja turvallista liikkumista
Valojen ehkä kaikkein paras ominaisuus ovat lisäosana ostettavat liiketunnistimet. Tunnistimen kanta asennetaan yhdellä ruuvilla seinään, ovenpieleen tai muuhun sopivaan paikkaan. Liiketunnistin tarttuu kantaan vahvalla magneetilla ja sen jälkeen tunnistinta voi vielä hieman suunnata.
Meillä liiketunnistimet ovat käytössä eteisessä ja keittiössä. Ulko-ovesta sisään tullessa valot syttyvät automaattisesti. Erittäin näppärää kun tulet kotiin pimeällä ostoskassit käsissä. Keittiössä tulee käytyä usein ja se on makuuhuoneen ulkopuolella, joten enää ei tarvitse yöllä hiippailla pimeässä. On ekologista, että valot sammuvat automaattisesti kun keittiössä tai eteisessä ei ole ketään. Appsin kautta asetetaan sammuttaako liiketunnistin valoja vai pelkästään sytyttää ja kuinka pitkään valot palavat.
Huomioitavaa
Lamput vaativat toimiakseen Philips Hue Bridgen, joka ohjaa lamppujen toimintaa. Meillä oli alkuun hieman ongelmia saada kaikki järjestelmään liitetyt lamput ja katkaisimet toimimaan, koska muut kodin verkot sotkivat toimintaa. Eri laitteiden verkot asetettiin toimimaan eri taajuiksille, jonka jälkeen valot ovat toimineet loistavasti.
Jos järjestelmältä katkeaa sähkö eli tulee sähkökatko tai käytät virran pois katkaisimesta valot syttyvät normaalin lampun tyyppisesti, ellet ole appsin kautta määrittänyt niille muuta toimintoa. Näppärin on varmasti asettaa, että kaikki lamput ovat sähkökatkon jälkeen samassa tilassa, missä ne olivat ennen katkoa.
Artikkeli julkaistu 23.8.2018. Päivitetty 7.3.2019.