Luontaisesti gluteenittomat durraletut maistuvat hyvälle ja ovat nopeita tehdä.
Viime vuonna kaupassa etsissäni pojalle riisijauhoja, tuli hyllyllä vastaan durrajauhopaketti. Minulla ei ollut hajuakaan mitä niistä voisi tehdä, mutta nappasin jauhot mukaan testiksi. Sen jälkeen niitä on mennytkin eräämpi paketti durralettuihin.
Durra
Durra on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista, mutta minulle se oli tuttu vain peruskoulun oppikirjasta. Kasvi on kotoisin Keski-Afrikasta. Nykyisin sitä viljellään Afrikan lisäksi myös Aasian kuivissa osissa sekä Yhdysvalloissa Texasissa ja Kansasissa. Yleensä durrasta valmistetaan puuroa tai kohottamatonta leipää.
Blogiani lukeneet ovat saattaneet törmätä aiempiin letturesepteihini, joita tein riisijauhosta. Melkein sama jauhosuhde toimii durrajauhojen kanssa. Aiempaan reseptiin verrattuna olen saanut lettuihin paremman koostumuksen lisäämällä puoli desiä tattarihiutaletta. Tattari ei maistu letuissa, mutta tekee lettujen koostumuksesta paljon paremman. Tattarihiutaleiden kanssa letuista voi tehdä paljon suurempikokoisia ja ne pysyvät kasassa.
Mistä saa durrajauhoja?
Durrajauhoja ei näkynyt muutamaan vuoteen Suomessa myynnissä, kun Risenta lopetti tuotteidensa myynnin Suomessa vuoden 2021 alussa. Onneksi Virtasalmen Viljatuote lanseerasi oman durrajauhonsa nyt tämän vuoden alussa. Heillä on valikoimassa durra ja gluteeniton durrajauhoseos.
Netistä saa myös useasta paikkaa tilattua durrajauhoja, mutta suurin osa tarjolla olevista ei ole gluteenittomia. Durraa viljellään paljon esimerkiksi Intiassa, mutta sitä käsitellään samoissa tehtaissa kuin vehnääkin. Jos gluteeni ei haittaa, niin hakusanalla juwar löydät durrajauhoja myös suomalaisista verkkokaupoista.
Itse olen tilannut gluteenitonta durrajauhoa myös Saksan Amazonilta. Amazonilla on myynnissä luomudurraa Bio-Leben-merkin alla Bio Sorghummehl nimellä. Durrajauhoja myydään kuuden pakkauksissa (300g / pussi). Itse tilasin kerralla kaksi pakkausta eli tusinan verran jauhopusseja. Postikuluja tuli noin kympin verran.
Alla on linkki, josta pääset suoraan oikeaan durrajauho tuotteeseen. Linkki on mainoslinkki, jos päädyt ostamaan tuotteen sen kautta, saan Amazonilta pienen komission, joka menee luultavasti suoraan meidän seuraavaan jauhotilaukseen.
Resepti: Luontaisesti gluteenittomat durraletut
Lettutaikinan sekaan voit halutessasi upottaa mukaan siemeniä tai pähkinärouhetta makua antamaan. Samalla pysyy nälkäkin poissa pidempään. Itse lisään taikinaan usein pellavansiemen-, hampunsiemen- tai hasselpähkinärouhetta tai kokonaisia seesaminsiemeniä.
Gluteenittomat durraletut kiinteytyvät joko tattarihiutaleilla tai perunajauhoilla. Alla molemmat reseptit. Perunajauhoilla tehdyistä letuista saat ohuempia.
Versio 1 reseptistä:
1 dl durrajauhoja
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl tattarihiutaleita
3,5 dl mantelimaitoa (tai muuta sinulle sopivaa maitoa/ vettä)
tilkka öljyä
(seesaminsiemeniä, pähkinärouhetta tai siemenrouhetta)
Versio 2 reseptistä:
1 dl durrajauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 rkl perunahauhoja
3 dl mantelimaitoa (tai muuta sinulle sopivaa maitoa/ vettä)
tilkka öljyä
(seesaminsiemeniä, pähkinärouhetta tai siemenrouhetta)
Sekoita ainesosat ja paista pannulla pienen öljytilkan kera. Lettu kannattaa kääntää vasta, kun se on selkeästi kiinteytynyt, muuten se hajoaa helposti. Nautiskele letut marjojen, pähkinävoin tai hillon kera.
Ainesosien korvaus
Mantelijauho tuo lettuihin hyvän maun, mutta jos et pysty käyttämään niitä, niin voit tehdä letut pelkästä durrajauhosta. Durraletut kikhernejauhoja hyödyntäen voisi toimia myös, jos kokeilet niin kommentoi miten toimivat yhdessä?
Tattarihiutaleet voi halutessaan korvata kaurahiutaleilla tai ruokalusikallisella perunajauhoja. Perunajauhoilla tehdyistä letuista saa muuten paistettua huomattavasti ohuempia.
Taaperon pinaatittomat pinaattiletut ja muut variaatiot
Halusin letuista pojalle version, johon saa piilotettua kasviksia. Pinaattiletut tulivat mieleen ensimmäisenä, mutta koska pinaatti on korkeahistamiininen, niin korvasin pinaatin lehtikaalilla. Silppusin lehtikaalin pieneksi ja sotkin lettutaikinaan. Toimi yllättävän hyvin ja poika tykkäsi kovasti.
Olen myös sekoittanut lettutaikinan sekaan bataattisosetta. Tämäkin versio meni mainiosti alas meiltä kummaltakin.
Jälkikiruokaletut saat lisäämällä banaanisosetta mukaan taikinaan. Letuista tulee tällä tavalla niin makeat, etten itse ainakaan kaipaa letuille hilloa kaveriksi. Ei liene yllättävää, että banaanilla höystetyt durraletut on meidän pojan suosikit.
Oletko käyttänyt durraa aiemmin tai olisiko sinulla jakaa hyvä resepti, jossa käytetään durraa? Kerro kommentoimalla alle.
Artikkeli julkaistu 20.2.2021, päivitetty 25.4.2023.