Lopetin juuri Matthew Walkerin kirjan Miksi nukumme: unen voima. Kerroinkin edellisessä blogitekstissäni, että raskaus on tehnyt nukkumisesta hankalaa, jonka vuoksi uni aiheena kiinnosti ja oli minulle ajankohtainen. Mennäänpä siis asiaan eli uneen.
Heräätkö aamulla ilman kellon soittoa? Tunnetko nukkuneesi riittävästi kuluvan viikon aikana? Jos vastaat kieltävästi, niin et todellakaan ole yksin. Länsimaisten maiden ihmisistä kaksi kolmasosaa ei nuku suositeltua kahdeksaa tuntia.
Miksi tarvitsemme unta?
Valtava määrä ihmisiä istahtaa joka aamu ja ilta rattiin väsyneenä. Väsyneenä ajaminen johtaa vuosittain satoihintuhansiin liikenneonnettomuuksiin ja -kuolemiin. Väsyneenä ajaminen on niin yleistä, että se aiheuttaa enemmän liikennekuolemia kuin ajaminen alkoholin tai päihteiden vaikutuksen alaisena.
Uni on paljon tärkeämpää, kuin mitä sille annetaan arvoa nykyaikana. Univajeella on paljon huolestuttavia seurauksia. Univaje mm. rappeuttaa immuunijärjestelmää, lisää syöpäriskiä, vaikuttaa verensokeriin ja lisää syöpäriskiä. Jos ei tässä ole tarpeeksi, niin univaje myös lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin ja kasvattaa sepelvaltimoiden tukkeumariskiä.
Fyysisten ongelmien lisäksi unihäiriöt aiheuttavat psyykkisiä häiriöitä kuten masennusta ja ahdistuneisuutta. Voit myös huomata ruokahalusi kasvavan kun olet väsynyt, sillä unenpuute kasvattaa näläntunnetta aiheuttavan hormonin määrää.
Vastasyntyneiden teho-osastolla tehtyjen havaintojen mukaan on todettu, että kun ennenaikaisesti syntyneet vauvat saavat unirauhan, niin vauvat voidaan kotiuttaa jopa viisi viikkoa aiemmin. Tämä jos mikä kertoo unen voimasta. Nämä unen faktat on kasattu Miksi nukumme-kirjasta.
Tämä lista ei ainakaan vähentänyt huoltani yöheräämisistäni. Huomasin unettomuuden seurauksena, että mielialani heittelivät nopeasti ja yleensä sinne matalalle puolelle (toki raskaushormonit vielä edesauttavat tätä), suorituskykyni niin töissä kuin salilla laski ja nukahdin usein tv:n ääreen heti kotiin päästyäni. Jotakin oli tehtävä ja nopeasti, koska tämä olotila ei todellakaan ollut mitenkään miellyttävä.
5 vinkkiä parempaan uneen
Näillä vinkeillä olen itse saanut hieman paremmin unen päästä kiinni. Kommentoi artikkelin alle omat parhaat vinkkisi nukahtamiseen.
Pimennysverhot
Parhaillaan olemme hankkimassa pimennysverhoja niin mökille kuin kaupunkiasuntoomme. Pimeys yöaikana ylläpitää paremmin luonnollista vuorokausirytmiä.
Pimennysverhoja löytyy nykyisin myös moottoroituina versioina, joita ohjataan kaukosäätimellä tai kännykällä. Tällaisten hankinta kutkuttaa kovasti.
Lämpötila
Kehomme ovat vuosituhansien kuluessa tottuneet siihen, että yöllä on viileämpää. Meillä patterit on pienemmällä makuuhuoneessa ja nukun miltei vuoden ympäri ikkuna raollaan, jotta saan raitista ilmaa ja lämpötilan viileämmäksi.
Oikeaan aikaan nukkumaan
Säännöllinen rytmi auttaa nukahtamista. Jokaisen keho käy hieman eri ajassa sen suhteen, mikä on optimaalisin nukkumaan meno aika.
Oura-sormukseni kertoo, että minulle paras nukkumaanmenoaika on 22:30-23:15. Nukahdan yleensä vartin sisään, kun menen tuolla välillä nukkumaan.
Vähennä ruutuaikaa ja poista sininen valo
Led-valoissa oleva sininen valo estää melatoniinin tuotantoa. Monista laitteista saa nykyisin ajastuksella sinisen valon pois. Itselläni on kännykkä ja pädi säädetty menemään iltatilaan automaattisesti.
Pelaaminen tai töiden tekeminen ei tietenkään edesauta nukahtamista, vaan voi siirtää nukkumaan menoa usealla tunnilla. Rajoita siis ruutuaikaa ja yritä ottaa iltaisin aikaa itsellesi. Itse olen alkanut iltaisin kuuntelemaan äänikirjoja uniajastuksella, jolloin voin nukahtaa kesken kuuntelun toisin kuin paperikirjaa lukiessa.
Iltapala
Nälkäisenä ei nukuta tai jos nukuttaa, niin voi olla, että heräät yöllä useaan kertaan. Pieni määrä hiilihydraattia illalla edesauttaa nukahtamista. Raskausajan diabeteksen takia syön itse aika tuhdisti illalla ja huolehdin, että iltapalassa on runsaasti proteiinia verensokerin pitämiseksi tasaisena.
Miksi nukumme-kirjasta löytyy valtava määrä uneen liittyvää faktaa ja tutkimustietoa. Jos yrität kuitata univelat pois viikonloppuisin tai jumitat telkkarin eteen arki-iltaisin, niin suosittelen lukemaan kirjan. Se on täynnä tutkimustietoa, jotka saavat sinut varmasti antamaan enemmän arvoa ja aikaa nukkumiselle.
Miksi nukumme-kirja löytyy mm. BookBeat-palvelusta *.
*) Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä. Mikäli ostat tuotteen linkin kautta, niin saan siitä pienen korvauksen. Linkin klikkaamisesta ei tule sinulle kuluja eikä minulle tuloja. Suosittelen vain tuotteita, joita olen itse käyttänyt ja toimiviksi todennut.