Älykello on mainio kumppani lenkkipolulla ja kuntosalilla, mutta voiko kello säästää aikaa ja tehostaa arkea?
Kun hankin vuonna 2016 Garmin vivoactive-kellon, joka osasi näyttää puhelut ja tekstiviestit näytöllä, oli ranteeni tulevaisuus sinetöity. Tätä ennen olin käyttänyt aktiivisuusranneketta, joka nyt tuntuu lähinnä hauskalle lelulle. Tämä kello lopetti soittoäänien rallatuksen ja tekstiviestien piippaukset puhelimestani. Puhelimeni on ollut äänettä tuosta asti.
Nykyisin ranteessa nököttää ruusukultainen Garmin Fenix 5S, joka on huomattavasti edeltäjäänsä tyylikkäämpi ja mittaa jatkuvasti myös sykettä.

Montako kertaa päivässä etsit puhelintasi?
Jos lasketaan, että kurotat puhelintasi kohti päivässä keskimäärin vaikkapa 25 kertaa ja jokaiseen kurotukseen menee aikaa noin kolme sekuntia, niin viikossa kurottelet puhelintasi melkein yhdeksän minuutin ajan. Aikaa voi mennä toki paljon enemmänkin, riippuen siitä kuinka usein luurisi piippailee ja pirisee ja tarvitseeko sitä kaivaa laukun pohjalta.
Vajaa yhdeksän minuuttia ei ehkä tunnu pitkälle ajalle, mutta kun lasketaan vuositasolla, niin puhutaan yli seitsemästä ja puolesta tunnista. Vuoden aikana käytämme siis noin yhden työpäivän verran aikaa siihen, että kurotamme vieressämme olevaa puhelinta kohden. Todellisuudessa aikaa menee paljon enemmän, koska hävität kuitenkin puhelimesi muutaman kerran viikkoon ja juoksentelet ympäriinsä etsimässä sitä sen soidessa.
Miten älykello säästää aikaa?
Ranteessa napottava älykelloni värähtää uuden viestin tullessa lyhyesti ja vaativammin puhelimen soidessa. Näen ranteestani kuka soittaa tai laittaa viestiä ja viestin alun.
Kellon vilkaisu säästää aikaa, kun voin päättää kelloa katsomalla haluanko vastata puheluun sillä hetkellä tai tarvitseeko viestiin reagoida. Vilkaisu on nopeaa, eikä vaadi käsien siirtämistä pois näppäimistöltä. Kellon vilkaisu ei myöskään katkaise minulla ajatusta kesken työnteon samalla tavalla kuin puhelimen kurottelu.
Tunnustan kyllä, että itsekin välillä pyörin ympäriinsä etsimässä puhelintani. Koska puhelin on aina äänettömällä, tehtävä on hieman haastavampi kuin ennen älykelloa 🙂 Onneksi avuksi tulee Mac-tietokoneeni ja iPadini, joista voin myös vastata puheluun. Puhelimen ehtii etsiä sitten myöhemminkin.

Jatkuvasti tavoitettavissa?
Minulta on kysytty, että eikö ahdista olla jatkuvasti tavoitettavissa, kun kello värisee ranteessa? Vastaus on, että päinvastoin. Minusta tuntuu, että en ole kännykästä samalla tavalla riippuvainen, kun voin unohtaa sen toimiston tai kodin pöydälle pötköttämään, tarvitsematta vilkuilla jatkuvasti tulevia viestejä. Bluetooth-yhteys toimii noin kymmenen metrin päähän puhelimesta.
Halutessani olla tavoittamattomissa laitan kellon älä häiritse-tilaan, joka lopettaa kellon värinän. Ainoana huonona puolena Garminin Fenixissä on, että välillä bluetooth-yhteys puhelimeen ei toimi ja vaatii kellon uudelleenkäynnistyksen toimiakseen. Muuten kello on toiminut moitteettomasti käytössäni jo kahdeksan kuukauden ajan.
Älykelloni kestää vettä, saunomista ja sisältää naarmuntumattoman lasin. Kellon akku kestää noin viikon verran. Minulle älykello on näppärä arjen helpottaja.
Ihanaa pääsiäisen aikaa!
Lue lisää puettavista älymööpeleistä
Oura-älysormus